6. února 2012

Jak přijímáme energii


Pro svůj život potřebujeme přísun nové energie. Jediným běžně uvědomovaným způsobem přijímání energie je jezení potravy. Energii ale získáváme z mnoha dalších zdrojů. Především je to vzduch, ze kterého přijímáme energii dýcháním. Dalším zdrojem je slunce, země, předměty kolem nás a ve velkém ostatní lidé. Zdrojem vysoce vibrující psychické energie jsou některé meditační a transovní metody.

Každá z těchto energií má jinou vibraci a každou potřebujeme pro jiný účel. Pro osobní rozvoj je důležitý rozvoj všech druhů přijímání energie.


Jezení potravy

S přijímáním energie skrze potravu má každý z nás bohaté zkušenosti. Mnoho lidí si stravu přísně hlídá, dodržuje diety a stravovací programy. Mojí zkušeností je, že pro nabití energie z jídla, je pro mne mnohem důležitější to, jak jím, než to, co jím. Nejvíce energie z jídla získám, když si vychutnám každou chuť v jídle obsaženou, vnímám potravu i dalšími smysly - kochám se barvou a úpravou na talíři, čichám jednotlivé vůně, poslouchám všechny zvuky, které jezení vyvolává. Pokud to jde, dotýkám se jídla rukama. Důležitá je pro mne i rychlost jídla. Když chci z jídla získat nejvíce, jím pomalu, každé sousto pečlivě rozžvýkám a snažím se veškerou pozornost věnovat jídlu. V Asii říkají, jídlo se má pít (dokonale rozkousané a rozžvýkané) a pití jíst (pomalu doušek za douškem s kousavými pohyby dásní pro tvorbu slyn).

Důležitý je dostatečný přísun tekutin, zejména vody. Většina autorit se shoduje v tom, že bychom denně měli vypít nejméně 1,5-2 litry čisté vody, nejlépe teplé. Do tohoto množství se nepočítají sladké nápoje, alkoholické nápoje včetně piva, čaj, káva, polévky, ... Teplá voda je podle čínské a tibetské medicíny jedním z nejlepších léků na většinu nemocí. Jarda Dušek doporučuje pít destilovanou vodu získanou zkapalněním páry z převařené vody (ne destilovanou vodu získanou elektrolýzou a prodávanou na benzinové pumpě). Více o pití vody v článku Pravda o pití vody

Více se o jídle a jeho přípravě můžete dozvědět na www.rajchuti.cz a www.biozdravi.eu.

Dýchání

Přijímání energie ze vzduchu je nejdůležitější forma přijímání energie. Vědomé dýchání a práce s dechem dokáží ovlivňovat celkové energetické pole člověka a prostřednictvím jej i vědomí a jeho stavy. Více o dýchání v článku Dechová cvičení.

Přijímání energie od druhých lidí

Přijímání energie od druhých lidí a dávání energie druhým je pro většinu z nás oblast naprosto neznámá. Přesto se s ní denně potkáváme. Jistě se vám stalo, že jste potkali člověka, který jakoby sršel energií, v jehož společnosti vám bylo dobře a rozehnal vaše chmury a špatné nálady. Také jste jistě potkali někoho, kdo vám připadal jak vysavač. Během chvíle jste přišli o všechnu svoji energii, začali jste se cítit špatně a to někdy až na fyzické úrovni. Tento proces přesunu energie probíhá obvykle pouze na podvědomé úrovni, ale přesto zásadním způsobem ovlivňuje naše životy. Jedná se především o psychickou energii vyjádřenou našemi emocemi. Velmi často dochází k podvědomým "soubojům" o tuto energii. Vítěz souboje obvykle získá pocit "moci", který jej energeticky nabije na úkor poraženého. Tyto souboje hrajeme velmi často a bohužel nejvíce v rodinách.

Tato problematika zatím kupodivu není příliš popsána v odborných publikacích (alespoň mě známých). Asi nejsrozumitelněji je popsána v knize James Redfield, Celestinské proroctví.

4 komentáře:

  1. Krásný článek...
    Důležité je si uvědomit, že energie je všude a je jen na nás, kolik a jak ji přijmeme. Před vánoci jsem se prala s nedostatkem energie. Byla jsem unavená, ospala a pomalá. Až díky kouči mi došlo, že očekávám pasivní příjem... občas stačí narovnat záda, usmát se a hned je líp...

    OdpovědětVymazat
  2. Zrovna včera jsem přemýšlela, jak moc je "souboj o energii" vědomý či nevědomý. Myslím, že často je nevědomý. Což znamená, že můžete pracovat jen na své straně..., takže obrana a to mi nepřijde jako nejlepší řešení v případě, že Vám energii bere člověk na kterém Vám záleží (že si to ten člověk neuvědomuje). Nebo máte nějakou zkušenost, jak někomu ukázat, že vám energii bere? No, to by se mi hodilo. Radka

    OdpovědětVymazat
  3. "Braní energie" je formou psychického souboje podle určité strategie - "Agresor", "Lituj mne", "Tazatel" a "Rezervovaný". Obranou je vystoupit ze souboje, pojmenovat strategii, kterou druhý používá a tím jej přimět aby přestal soutěžit a začal energeticky spolupracovat. Doporučuji přečíst Celestýnské proroctví nabo se alespoň podívat na stejnojmenný film.

    OdpovědětVymazat
  4. Díky Honzo, Celestýnské proroctví už okolo mě chodí tak dlouho, že nastal čas si ho přečíst.
    Radka

    OdpovědětVymazat