19. února 2012

Novinky únor 2012


Přeji krásný den. Posílám další svoje občasné novinky.

Koncem ledna jsem byl účastníkem mužské skupiny na jednom bývalém mlýně na Vysočině. Během úvodního kruhového povídání jsem si vytáhl indiánskou tarotovou kartu Vision Quest. Tak jsem se neočekávaně dostal podruhé v životě ke hledání své vize. Hledání nebylo omezeno jen na víkend na Vysočině, ale pokračovalo v následujících týdnech. Hlavním tématem se ukázaly Peníze a Pravdivé oceňování skutečné hodnoty. 

Ve dnech po mužské skupině se ke mně začaly samy dostávat informace o různých pohledech na peníze. Například o jedné Němce, která již 15 let žije plnohodnotně bez peněz a svůj důchod rozdává potřebným (http://www.novebohatstvi.cz/2011/09/zivot-mimo-system.html) nebo informace, že ve Švýcarsku a Německu již probíhá diskuze na úrovni parlamentu o garantovaném základním příjmu jenom proto, že jsme se narodili (http://www.novebohatstvi.cz/2012/02/zakladni-prijem-jsme-pripraveni-prestat.html) Ve stejné době mluvil v Praze profesor Junus zakladatel mikropůjček v Bangladéši s poselstvím Skončeme se závislostí na penězích (http://www.rozhlas.cz/radio_cesko/exkluzivne/_zprava/nositel-nobelovy-ceny-junus-pro-radio-cesko-skonceme-se-zavislosti-na-penezich--1011700). Současně mi začaly přicházet videa dokumentující, jak jsme jako společnost připraveni na sdílení věcí, které jsme si ještě nedávno nedokázali představit.
Na semináři, který jsem dělal pro nově vznikající síť finančních poradců, kteří to již nechtějí dělat po staru, jsme se dobrali k tomu, že jednou z podstatných částí hodnoty poradce je jeho pravdivost. To nás přivedlo k tomu, že aby mohl být poradce pravdivý, musí změnit svůj obchodní model. Nebude dostávat provize od banky nebo pojišťovny, ty vrátí zákazníkovi, ale bude placen přímo zákazníkem, který mu bude platit ne za smlouvy, ale za to, že má vše v pořádku. Podobně prý dříve v Číně platil člověk svému doktorovi tehdy, když byl zdráv a ne tehdy, když byl nemocný. Je na čase naučit se nově dívat na to, co je skutečná hodnota a za co se má vlastně platit.
Všechny tyto zdroje mne vedly k napsání textu Jak úspěšně podnikat (http://www.janbim.cz/business/jak-uspesne-podnikat/


Pozvánky na semináře a akce
Ve čtvrtky  1.3., 15.3. a 29.3. od 18 hodin Pravidelný kurz meditací, Angels studio, Wenzigova 5, Praha. Více na http://www.janbim.cz/seminare/pravidelny-kurz-meditaci/

V sobotu 17.3. od 9 do 17 hodin seminář Otevření srdce pro soucítění, odpuštění a lásku v Divadle Kampa. (http://www.janbim.cz/seminare/mentalni-techniky-leceni/)


Střípky z osobního života a mojí práce
S rodinou a kamarády jsme si udělali skialpový víkend v Krkokonoších. Byla velká zima, ale jinak to byla nádhera. Pár fotek na http://janbim.rajce.idnes.cz/Skialpy_Krkonose_unor_2012/.

V tomto týdnu již také proběhla první letošní pouť s přespáním venku. Spali jsme v mých hamakách. Přestože venku bylo chladno a vlhko, v hamace ve spacáku bylo krásně. Kdo čekáte s poutí se záměrem spát venku na lepší počasí, již nemusíte. Již teď se dá spát bez problémů. Bonusem je dlouhá noc, takže se pořádně vyspíte.

Děkuji všem, kteří mysleli na mého nemocného otce. Již je to s ním lepší, v tomto týdnu opustil nemocnici a je v péči doma. 



Zajímavé odkazy

http://ekonom.ihned.cz/c1-54591750-video-zaznam-prednasky-nositele-nobelovy-ceny-miru-junuse  - Video záznam přednášky profesora Junuse zakladatele mikropůjček v Bangladéši, jehož organizace poskytuje mikropůjčky chudým již skoro po celém světě.

http://www.ted.com/talks/lang/cs/rachel_botsman_the_case_for_collaborative_consumption.html - Přednáška na TED – Jsme uzpůsobeni ke sdílení a nové technologie nám to usnadňují.

http://www.ted.com/talks/matt_ridley_when_ideas_have_sex.html - další přednáška na TED – Když nápady souloží


http://johanisova.blog.ihned.cz/c1-54758680-neverim-na-zebrik-do-nebe další text na iHNed Nevěřím na žebřík do nebe.

http://www.nakopni.me/ - server na financování malých projektů přispěním dárců. Skvělý nápad jak financovat jinak.

http://www.trochujinak.cz/ - dobrovolnictví trochu jinak

http://flexibilni.lmc.eu/clanky/zprava/66/ Jak flexibilní zaměstnávání učinit součástí firemní kultury.

http://podnikanie.etrend.sk/podnikanie-riadenie/ludia-zabudli-ako-chuti-cista-voda.html Lidé zapomněli, jak chutná voda aneb skutečně kvalitní život probíhá na okraji společnosti - rozhovor s koučem Vladimírem Synkem.

http://www.udacity.com/ profesoři počítačových věd na Stanford University založili univerzitu na internetu. Vypadá to, že nejlepší vzdělání je možno získat zdarma.

http://napistejim.cz/ - Napište svým poslancům. Ptejte se jich a úkolujte je. Vždyť Vás zastupují a vaším jménem přijímají zákony.



http://janbily.blogspot.com/2012/02/kde-se-fyzika-potkava-s-esoterikou.html Jan Bílý - Kde se fyzika potkává s esoterikou

http://www.youtube.com/watch?v=h0U5sCREdII&feature=share Štěstí a šamanismus - Jarda Dušek a další v pořadu Kosmopolis na ČT

http://www.sedmagenerace.cz/text/detail/2012-bude-rokem-zazraku Rozhovor s Jaroslavem Duškem o tom, že rok 2012 bude rokem zázraků

http://reporti.net/inspiration/ceho-nejvice-litujeme-pred-smrti Čeho nejvíce litujeme před smrtí - Bronnie Ware pracovala s mnoha umírajícími a sepsala 5 nejčastějších věcí, kterých umírající litovali

http://vimeo.com/27069088 Utopický film Nádherná zelená ukazuje, jak se může cítit člověk z vyspělejší společnosti u nás na planetě Zemi. Film byl cenzurován EU.

http://svetlojelaska.blog.cz/1202/poselstvi-vse-je-v-nas Poselství, které říká: Nehledejte učitele venku ale ve svém srdci



http://zpravy.idnes.cz/na-moravu-dorazil-ital-ktery-v-kratasech-a-tricku-putuje-evropou-ph3-/domaci.aspx?c=A120215_1733335_zlin-zpravy_sot Ital Gianluca Ratta putuje zimní Evropou v kraťasech a tričku v doprovodu své fenky. Dlouhodobé putování otužuje J



Mějte se pomněnkově.

Jan František



Žádné komentáře:

Okomentovat